Portfolio Media


Lees mijn artikelen op Recyclingmagazine.nl, Boerderij.nl en Trekkeronline.nl


Kopstuk Interview Recycling Magazine Benelux Oktober 2022 (B2B media)

Ivo Besselsen: “Infuuszakken kunnen wij heel mooi recyclen”

In Lelystad zit de ‘kampioen in PVC recycling’: Vinylrecycling.com. Voorheen bekend onder de naam BessTrade. Oprichter Ivo Besselsen heeft er bijna een sport van gemaakt om met oplossingen te komen voor het verwerken van vinyl. “Heb je een probleem met PVC afval. Gooi het niet weg: Bel Ivo!”

Hoe ben je in deze business terecht gekomen?

“Ergens wist ik dat er handel zat in het recyclen van PVC. In eerste instantie gingen we daarvoor naar Taiwan, in voorraar 1973. Dat begon met het schrijven van 180 brieven om eens te polsen of er interesse was. Die was er. We kregen 80 brieven terug. Uiteindelijk waren er twee bedrijven waarmee we aan tafel kwamen om handel mee te doen. We deden in die tijd 25 ton pvc per maand, maar al snel kwam in die gesprekken de vraag of we meer konden leveren. Natuurlijk kon dat! Hoeveel wilden ze hebben? Dat kwam neer op 75 ton.”

Wat je noemt een vliegende start…

“We hadden geluk, want op een gegeven moment sloot een bedrijf in Berlijn zijn deuren waar we flink wat PVC weg konden halen. Dat ging in totaal om 1.500 ton aan materialen. Rollen, balen, maalgoed. Van alles. Dat resulteerde in een accreditief ter waarde van 975.000 dollar. Dat voelde zo goed. Ik was nog geen 22 jaar oud en werd serieus genomen. Dus vanaf daar ging het heel hard.”

En die groei zette door?

“Helaas niet. Taiwan gooide ineens van het ene op het andere moment de boel in de ban. Ons PVC mocht er niet meer heen. Ik ben toen als een speer naar Taiwan gevlogen om in gesprek te gaan met het Ministry of Foreign Trade. Er was op dat moment nog 1.000 ton aan PVC onderweg en eigenlijk had dat het land niet meer in gemogen. In dat gesprek heb ik het toch voor elkaar gekregen dat die lading nog geïmporteerd kon worden. Daarna ging de deur naar Taiwan echt dicht.”

Wat deed je daarna?

“Ik ben naar de Filipijnen, Thailand, Korea en Maleisië gegaan om te zien of we hier verder konden. Daar heb ik nieuwe contacten gelegd en zo sloten we nieuwe contracten voor het leveren van PVC. Vanaf daar groeide en bloeide de recycling van PVC.”

Er stond niks meer in de weg

“Helaas. We waren van plan de fabriek te verhuizen. We groeiden maar door. Tot 1991. Ineens moest PVC de wereld uit. Niet te geloven. Ons bedrijf groeide uit zijn voegen, er lagen tekeningen voor de nieuwe fabriek maar vanuit de provincie kwam ineens de eis om elke 25 ton PVC op te slaan in een betonnen bunker. Die moest een meter of 15 diep zijn en afgesloten met een sprinkler installatie. Die nieuwe compartimenten die ik ervoor moest maken, zie zouden een miljoen gulden extra gaan kosten. Dat geld had ik niet liggen dus moest ik in gesprek met de bank. Maar ja, PVC zou de wereld uit gaan want het was zo gevaarlijk. Die financiering konden ze niet geven.”

Geen nieuwe fabriek

“En het heeft uiteindelijk geresulteerd in het faillissement van de onderneming.”

Toch ben je weer begonnen

“Ja, ik geloofde sterk in de recycling van PVC. En dat bleek terecht. Natuurlijk zitten er overal regeltjes aan en die regeltjes zijn overal anders. In elk land, zelfs binnen Europa, is het anders geregeld en dat zorgt soms voor chaos. Maar die uitdagingen in het recyclen van PVC, die blijven mij op nieuwe ideeën brengen.”

……

Lees het hele artikel op Recyclingmagazine.nl


In 1990 verscheen Oda Spelbos voor het eerst op het witte doek. Ze speelde dienstmeisje Ida in de door Robert Altman geregiseerde film Vincent & Theo. In de film schitterde ze, al was het maar voor enkele seconden, naast wereldberoemd acteur Tim Roth. Daarna speelt Oda verschillende rollen voor televisieseries en films. Hoewel de meeste mensen haar waarschijnlijk zullen kennen als Marion Dreesen in de televisieserie Flikken Maastricht, is ze toch vooral op haar gemak op het toneel. Zo speelde ze o.a. in ‘Heren van de thee’ en ‘Lente’. Voorstellingen die beide genomineerd waren voor de Toneel Publieksprijs.

__________________________________________________________________________________

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: